Scoala parintilor – prima editie – 2022
Părinții sportivilor, în special sportivii de performanță, reprezintă cheia echilibrului emoțional al copilului.
În premieră, în acest an, în cadrul Forum Triatlon România, am organizat prima ediția de ”Școala Părinților”, un eveniment pentru educarea și dezvoltarea părinților în aspecte ce țin de înalta performanță.
Am avut workshopuri despre psihologia sportivului și cum îl poate ajuta părintele, despre ce înseamnă refacerea și recuperarea, relația antrenor-părinte și cum poate ajuta nutriția în performanță.
Știm că părinții sunt piatra de temelie pentru orice sportiv, așa că, în acest an nu am vrut să ratăm ocazia de a-i pregăti pentru un sezon nou, în care ne dorim ca toți sportivii să aibă un an plin de rezultate, de lecții, de experiențe și de momente bune.
Următorul articol va încerca să aducă în atenția părinților care nu au fost prezenți importanța lor în succesul copilului lor.
Am avut alături de noi unii dintre cei mai relevanți speakeri, pentru a explica cât mai bine nevoia copilului atunci când discutăm despre partea sa sportivă.
Au vorbit:
• Ana Maria Brânză – Campioană Olimpică & multiplă medaliată la JO, CM & CE
• Vlad Stoica – Președinte FR Triatlon
• Adela Rusu – Mental Coach
• Simone Diamantini – Head Coach Team România
• Cristian Mărgărit – Nutriționist Sportiv
• Dr. Alina Gherghisan – Psiholog Sportiv COSR
• Dr. Maria Iacobescu – Medic Lot Național Triatlon
Ana Maria Brânză este un exemplu de putere și forță mentală în sport. Am aflat de la ea că nu este deloc ușor să tinzi spre performanță dar, cu ajutorul părinților, poți foarte ușor să ai încredere în tine și în forțele tale.
Nu totul funcționează în viața unui sportiv, iar presiunea din partea părintelui nu este deloc de ajutor. Pentru Ana Maria sportul și performanța au fost o bătaie pe termen lung, fără presiune pe ziua de azi.
”Sportul este un loc de joacă pentru copil. Susținerea unui copil nu înseamnă să vă duceți la cursă, să țipați cât vă țin plămânii, să intrați în zona lui de joacă și să luați deciziile în locul său. Sportul și performanța înseamnă să nu puneți presiunea unei medalii pe copil, ci să lăsați copilul să se bucure de experiența sa. Lăsați copilul să se și bucure de sportul pe care îl face!”
Știm că, de foarte multe ori, copilul este oglinda părintelui său. Iar dacă părintele nu a avut norocul să fie sportivul care s-a visat mereu, va pune această presiune pe copil, îl va impinge să facă un sport pe care copilul, poate, nu îl place deloc, iar asta se va vedea în rezultatele sale.
Un copil căruia nu îi place ce face, nu va putea excela, nu va putea face performanță, nimeni nu poate face asta din obligație.
”Este foarte important să aveți încredere în copilul dumneavoastră. El se va descurca singur în sport, dacă îl veți lăsa să facă ce sport își alege el, dacă îi veți acorda încredere că deciziile sale sunt importante și dacă nu-l supuneți presiunii de a face ceva pentru dvs doar pentru că dumneavoastră ați făcut totul pentru el.”
Așa cum ne-a spus Ana Maria, sportul ”te disciplinează și responsabilizează”, dar pentru asta este nevoie de susținerea părinților, de încrederea lor în copil. Știm că medaliile contează, dar ele sunt o bucurie mai mare pentru părinte, copilul se bucură mai mult de experiența prin care a trecut.
Este de datoria dumneavoastră să fiți parte din echipa care se bucură alături de copil.
Adela Rusu este Mental Coach în sport și are de-a face cu sportive și antrenori, în fiecare zi.
Deși părintele gândește emotional când este vorba de copilul său, un gând sincer, corect, din partea Adelei Rusu a fost o gură de aer proaspăt pentru părinții prezenți în weekend, la prima ediție ”Școala Părinților”.
”Nu există un manual pentru performanță. Nu există lecții, pe care eu aș putea să le dau. Totul este studiu. Este un studiu al copilului dumneavoastră. Dacă până acum medalia era un punct esențial din viața unui sportiv, trebuie să înțelegeți că procesul prin care trece copilul este mult mai important pentru el. Medalia este un bonus.
De foarte multe ori sportivii sunt deconectați de antrenorii lor sau de colegii lor, iar nimeni nu înțelege de ce. Dacă stai de vorbă cu acei sportivi, realizezi că uneori nici nu se bucură să fie acolo. Le este frică doar de ce va spune mama, de ce va spune tatăl lor sau le este frică să nu aibă un eșec, pentru că asta va fi rușinea unuia dintre părinți. De ce să existe această teamă?”
Adela i-a învățat pe părinți să adauge structură copiilor lor. Să știe limitele și granițele, dar să nu fie disciplinați prin frică. Baza unui sportiv, mai ales dacă vrem performanță, nu ar trebuie construită prin comparație cu alți copii sau alți sportivi, noi toți suntem diferiți, trăim diferit, gândim diferit.
Comparația le va scădea stima de sine, dorința de participare la un antrenament sau o cursă, iar dezamăgirea unui eșec ar putea aduce copilul în pragul unei depresii.
Iar aici nu mai vorbim despre performanță.
Adela ne-a ajutat cu câteva recomandări pentru dumneavoastră, surse pe care le puteți folosi pentru a vă informa, pentru a vă educa, pentru a vă deschide relația cu copilul dumneavoastră, pentru a-l înțelege mai bine și pentru a-l ajuta.
• Podcast Mind Arhitect – Paul Olteanu
• Documentar Netflix – Stutz
• Cartea Terapia Imago, știința relațiilor (Harville Hendrix, Hellen LaKelly Hunt)
• Cartea Jocul interior și tenisul (Timothy Gallwey)
• Cartea Mindsight (Daniel Siegel)
• Cartea Respirația (James Nestor)
Nu vă asigurăm că toate cele de mai sus vor forma un campion din copilul dumneavoastră, dar vă asigurăm că veți învăța mai multe despre cum puteți să vă ajutați copilul să fie echilibrat emoțional pentru a face sport. Și, poate, performanță.
Simone Diamantini este Head Coach Team România și are experiență de peste 25 de ani în triatlonul de performanță. Deși antrenorii români sunt printre cei mai buni pentru sportivii români, lor le lipsește performanța la nivel internațional, iar Simone a venit în România tocmai pentru a aduce un plus de valoare noii generații de sportivi.
Simone a vorbit cu părinții despre relația pe care aceștia ar trebui să o aibă cu antrenorul copilului. Despre cum poate un antrenor să ducă un sportiv spre performanță și despre cât de mult ar trebui ca relația antrenor-părinte să se bazeze pe încredere.
Așa cum ne spune tocmai Simone, pierderea unei curse nu este o tragedie pentru un antrenor, antrenorii știu că rezultatele negative apar, ele sunt lecții și pentru copil.
”Rezultatele proaste sunt modalități prin care copilul învață, părinții trebuie să respecte metodele antrenorilor. Antrenorul comunică altfel decât părintele, este necesar ca părinții să acorde încredere antrenorilor, indiferent de cum comunică aceștia cu copilul dumneavoastră.”
Este simplu de înțeles că un antrenor nu va fi niciodată părintele copilului. El se va ocupa de latura sportivă a copilului, îl va îndruma chiar și mental, dar nu se va ocupa să fie un părinte. Emoțiile sunt altele, relațiile sunt de altă natură.
”Antrenorul știe care este atitudinea corectă a unui sportiv, părintele trebuie să fie părinte. Părintele trebuie să înțeleagă valoarea sportivului. Anxietatea părintelui în timpul unui sport îi este transpusă și copilului.”
Importanța unui antrenor în viața unui copil sportiv este de la sine înțeles, dar Simone Diamantini le-a spus părinților că discuțiile cu antrenorul trebuie purtate, mereu, în particular. Manifestațiile de față cu copilul și antrenorul induc copilul în eroare.
El va simți că are o scăpare, își va pierde încrederea în antrenor și asta nu va duce, niciodată, spre performanță.
”Este periculos pentru copil să știe că are o scăpare. Antrenorul știe cum să antreneze și emoțiile copilului, mai ales în timpul unei curse. Dacă vrei să fi alături de copilul tău, vino acolo și fii parte din cursa sa. Lasă-l să aibă experiența, iar apoi ascultă-l. Nu te implica mai mult decât o face antrenorul său.”
Un antrenor știe ce nevoi are copilul, orice problemă apărută este abordată diferit de antrenor și de părinte. Antrenorul nu vede pericolele din viața unui sportiv cu atâta emoție cum le vede părintele său. El vede antrenamentul, știe când să ceară mai mult și când să îi dea timp pentru refacere.
Dar antrenorul trebuie să țină o echipă unită, părinții sunt pentru fiecare copil în parte. Tocmai de aceea, antrenorul va ști cum să discute cu ei, în mod diferit.
”Nu învățați copilul că el este cel mai bun, învățați-l să aibă încredere în antrenorul său. Urmăriți cum crește, aveți încredere în proces și ascultați povestea experienței sale. Dacă aveți ceva întrebări, puteți întreba antrenorul. Nu fiți nervoși, întrebați ce planuri are cu copilul dumneavoastră, povestiți despre îndoielile pe care le aveți. Discuția va rezolva orice problemă.”
Principala idee este că părinții trebuie să se focuseze pe aspectele pozitive ale sportului, nu pe rezultate. Prin sport, un copil va fi disciplinat, responsabil, rezultatele vor veni ca parte din acest proces.
”Antrenorul știe că există perioade de antrenament și una de competiție. Copilul trebuie să fie antrenat mental diferit pentru cele două perioade. Există, desigur, și partea de distracție, copilul nu trebuie doar să se antreneze, dacă puneți presiune pe copil, copilul poate simți teama unei curse, de teama unui eșec.”
Ne-am bucurat să îl avem alături de noi și pe Cristian Mărgărit, nutriționist sportiv care, din 2001 crește comunitatea oamenilor pasionați de fitness și viață sănătoasă.
Experiența sa de zeci de ani în acest domeniu l-a ajutat să descopere cât de importantă este nutriția pentru un sportiv, fie că este amator sau de performanță.
Pe lângă antrenamente și recuperare, este nevoie să înțelegem cum putem ajuta organismul prin alimentație și cum putem să facem sport, pe termen lung, fără să fie o distrugere generală.
Cristian Margarit și-a început partea sa de poveste cu proteinele. Ele sunt baza oricărui copil sportiv, pentru că ele nu se stochează în corp. Asta au aflat părinții, că nu este bine ca un copil să fie vegan, un adult poate încerca diferite diete, dar un copil în creștere are nevoie de proteine!
”Dacă un copil refuză să mănânce carne, ajutați-l cu iaurt grecesc, urdă, ele sunt lactatele care conțin cea mai multă cantitate de proteine. Lactatele sunt alimente făcute de natură pentru a fi mâncate așa cum sunt ele. Nu trebuie gătite termic, se pot consuma așa cum sunt. De aceea, sunt extrem de valoroase nutrițional.
Proteinele din zer sunt cele mai bune, iar pudrele din comerț sunt 100% așa cum scrie pe etichetă. Nu le catalogați ca un produs sintetic, citiți eticheta, învațați să citiți etichetele și să aveți încredere. Astăzi, părinții își educă copilul cum să mănânce peste 10 ani. Folosiți toate alimentele pentru copiii dumneavoastră. Ei au nevoie de proteine, de carbohidrați, de fructe, legume, de grăsimi, totul trebuie calculat. Una dintre cele mai bune aplicații de folosit este myfitnesspal.com.
Folosiți aplicațiile de tracking cu încredere, ele vă vor educa cum să ajutați copilul pe partea de nutriție.”
Lecțiile pe care Cristian Margarit le-a oferit părinților au fost cu mult mai deschise decât tot ce putem cuprinde aici, dar, pentru mai multe informații, puteți oricând să îl urmăriți pe CM pe blogul său, unde scrie cel mai deschis. Blog: cristianmargarit.ro
Alina Gherghișan, psiholog sportiv a vorbit deschis despre cât de mult înseamnă părintele pentru psihicul unui copil. Dacă un copil nu reușește să fie puternic mental, dacă antrenorul nu este lăsat să îl antreneze și mental, copilul nu va putea face performanță.
”Rolul unui părinte este de a-și iubi copilul, trebuie să acceptați ce nu face bine. Nu este normal să îi spuneți că nu muncește suficient, asta face antrenorul, face un profesor la școală. Rolul dumneavoastră este să îl susțineți.
Nu îi comparați niciodată, nu le spuneți nici că sunt cei mai buni, vor avea decepții dacă nu vor câștiga un loc pe podium. Plăcerea de a face sport, de mișcare este o stare generală care ar trebui să fie pozitivă. Dacă vreți să le spuneți ceva bun, faceți doar asta. Nu puneți un lucru bun în spatele unui lucru rău. Nu-i spuneți că este bun, dar trebuie să muncească mai mult.
Rolul unui antrenor este să scoată potențialul din copilul vostru, nu doar performanța pe care o așteptați voi de la copil.”
Concluzia cea mai importantă pe care Alina Gherghișan le-a oferit-o părinților a fost să nu pună presiune pe copil, de asta se va ocupa antrenorul său. Rolul unui părinte în viața unui copil sportiv este să se asigure că el este fericit, că face ceea ce își dorește, astfel va face acel sport din tot sufletul, cu orice cost și, poate, va face performanță.
Pentru că își dorește, nu pentru că este împins de la spate de un părinte dornic să facă din copilul său ce nu a reușit să facă din el.
La final, dar nu în cele din urmă, Dr. Maria Iacobescu – Medic Lot Național Triatlon, a oferit informații despre recuperare, despre refacere, mai mult decât despre antrenamente.
Dacă toți cei din jurul copilului îi spun că trebuie să se antreneze, trag de el la maxim, între școală, trafic și antrenamente, undeva se va vedea oboseala.
”Efortul unui copil este individual. Un antrenament nu are niciodată același efect asupra tuturor, în același fel. Refacerea este diferită, de asemenea. Iar refacerea este la fel de importantă ca orice antrenament. Restabilirea echilibrului psihologic este o parte din acest proces.”
Noi știm, antrenorii știu, părinții nu mereu îi cred pe copii atunci când aceștia spun că sunt obosiți. Oboseala și supraantrenamentul pot dezechilibra hormonal un copil, care poate dezechilibra sistemul imunitar, așa că odihna și somnul sunt părți esențiale pentru orice sportiv.
”Copilul trebuie să se antreneze eficient, părinții trebuie să aibă încredere în antrenor. Dacă părintele pune presiune pe copil, stima de sine scade, copilul poate intra în depresie sau poate dezvolta teama de concurs. Antrenamentul eficient nu înseamnă mai mult, mai bine, mai lung. Nu forța un antrenor să pună presiune pe copil pentru ca tu să vezi rezultate.
Ajută copilul să facă ce își dorește, altfel nu va face performanță, iar relația părinte-copil va fi una de frustrare, din ambele părți. Iar asta va duce la eșec, abandon și deloc spre performanță.
Lăsați copiii să se relaxeze, să se odihnească, oferiți-le încredere și, mai ales, spațiu de joacă!”
Această primă ediție de ”Școala Părinților” a fost un succes pentru fiecare dintre cei prezenți. Noi, federația, prin antrenorii săi, ne dorim ca fiecare sportiv să fie pregătit pentru a face performanță.
Avem încredere că îi pregătim pentru asta, știm ce nevoi există la nivel de grup și știm cum să gestionăm efortul pentru fiecare sportiv.
Antrenorii noștri sunt pregătiți pentru noul sezon.
Ne bucurăm că am avut o prezență atât de mare din partea părinților, ne bucurăm să vedem interesul lor pentru a-și ajuta copilul în drumul său spre performanță și stil de viață sănătos și sperăm ca la următoarea ediție de ”Școala Părinților” să aducem și mai mulți părinți dornici să fie parte din procesul copilului lor spre performanță.
Vă dorim Sărbători Fericite și un nou sezon plin de experiențe și rezultate!