Comunicat

Constatăm cu o oarecare îngrijorare creșterea fenomenului de comportament nesportiv la competițiile din calendarul Federației Române de Triatlon. Ințelegem dorința fiecăruia de a câștiga competiția, de a se clasa cât mai în față, de a aduna cât mai multe puncte în clasamentele circuitelor și eventual de a caștiga premiile in bani.

În același timp, majoritatea evenimentelor sunt competiții destinate preponderent amatorilor și cei mai mulți sportivi participă doar pentru a termina competiția si pentru a se bucura de sport si de mișcare.

Incidente de tip “furatul balizelor”, mersul la draft in competiții non-draft, ton și limbaj agresiv, au apărut cu o frecvență îngrijorătoare în ultimul timp la competițiile noastre și din păcate, venind din partea sportivilor semi-profesioniști și amatori de top, care de fapt ar trebui sa fie niște exemple de urmat, atât pentru tinerii sportivi cât și pentru amatorii începători.

În cazul în care noi speculăm neatenția oficialilor, lacunele organizatorice pentru a trișa, o să degradăm sportul nostru la nivelul acelor competiții sportive unde lovirea și jignirea adversarului, simularea și cerșirea penalizărilor este unanim acceptată si face parte din “joc”. Nu credem ca acesta este drumul pe care ar trebui să mergem.

Suntem absolut convinși că pentru majoritatea sportivilor, concursurile sunt surse de energie pozitivă și de bucurie și în nici un caz nu doresc o clasare mai bună sau câștigarea competiției folosindu-se de orice mijloace.

Haideți să păstram mai departe acea atmosferă de amiciție, de concurență prietenească, acel sentiment de autodepășire pe care poți sa îl împărtășești cu alții care doresc același lucru, să păstrăm acele valori care ne-au atras pe toți la acest minunat sport: TRIATLONUL.

Cu respect,
Péter KLOSZ, președinte Federația Română de Triatlon
Bogdan Mihai IONIȚA, președinte Comisia de Amatori a Federației Române de Triatlon

Pin It on Pinterest