Selectează o Pagină

Octavian Ilina

Esti unul dintre putinii paratriatlonisti din România. în primul rând vreau să te prezinti și să ne spui, pentru cei care poate nu stiu, ce este paratriatlonul și ce presupune?

Buna ziua, numele meu este Octavian Ilina, am 37 de ani și vă multumesc pentru că putem vorbi despre paratriatlon. Pentru cei care nu știu paratriatlonul este o variantă de triatlon pentru sportivii aflați într-o situație de handicap și este un sport dezvoltat și reglementat de către Uniunea Internațională de Triatlon (ITU) de peste 15 ani, iar pentru prima dată va fi organizat, ca eveniment paralimpic, la Jocurile Paralimpice de Vară din 2016 care vor avea loc în Brazilia la Rio de Janeiro.

Atleții paratriatloniști concurează încadrați în șase categorii, în funcție de natura deficienței fizice și trebuie să parcurgă într-un timp cât mai scurt distanța de sprint a triatlonului adică 750m înot, 20 km ciclism folosind handbike-uri (biciclete acționate manual) sau biciclete tandem (cu ajutorul unui ghid) și 5 km de aleargare, iar cei care nu pot alerga folosesc un scaun cu rotile.

Care este povestea ta? Cum ai descoperit paratriatlonul și care a fost momentul în care te-ai decis să practici acest sport?

Întotdeauna am fost o fire activă și adeptul anduranței, am facut și fac în continuare multă mișcare și am practicat la nivel de amator diferite sporturi. În vacanța anului doi de facultate viața mea avea să se schimbe iremediabil într-o fracțiune de secundă. În urma unui plonjon în apa, în locul în care sărisem de ani de zile, am suferit un traumatism vertebro-medular, cu secțiunea măduvei de la nivelul vertebrelor c5-c6, fiind astfel pus în imposibilitatea de a mă mai mișca.

Au urmat ani de zile de recuperate plecând de la prima mare realizare kinetică și anume aproape 2 minute de stat în șezut după 30 de zile de la operație. Întors acasă am început un program drastic de recuperare de 8 ore pe zi (4 ore dimineața și 4 ore după-amiaza) fiind focusat pe un singur țel: cu cât voi lucram mai mult cu atât mă voi ridica și voi putea merge din nou însă, lucrurile nu progresau așa cum îmi doream. Fiecare zi în care eu așteptam “minunea de mâine” s-a transformat în ani.

Recuperarea era bună dar, nu atât cât vroiam, așa că, variante prea multe nu aveam: ori mă lamentam și lucrurile nu se schimbau sau se shimbau în mai rău, ori încercam să lupt, chiar și asa, din scaunul cu rotile. Mi-a placut de mic să merg pe bicicleta și când am putut merge pentru prima dată cu un handbike am retrăit sentimentul de libertate al mersului pe bicicletă pe care-l avem cu toții. Îmi place foarte mult și să înot iar de aici până la paratriatlon a fost doar un pas.

Ce înseamnă pentru tine paratriatlonul și ce simti când esti în timpul unei competitii?

Antrenamentele zilnice, disciplina și explorarea personală fac paratriatlonul să fie pentru mine mai mult decât un sport, el fiind mai de graba un ego trip, un mod de a-mi testa zilnic performatele, uitând astfel de limitările pe care le am și concentrându-mă mai mult asupra lucrurile pe care le pot face. E un lucru extraordinar să fac parte din comunitatea triatlonului care mi-a oferit ocazia de a fi înconjurat de oameni minunați care au văzut mai întâi omul și nu fotoliul rulant.

Competițiile sunt de fapt evenimente unde am ocazia să concurez alături de elite chiar și pentru câteva secunde atunci când sunt depăsit. Concursurile de triatlon îmi transmit o energie specială.

Ai participat și în acest an la câteva competitii. Cum a fost și ce rezultate ai obtinut?

Da, anul acesta am concurat la Campionatul Național de Duatlon, Semi-Maratonul Internațional București, Maratonul celor 24 de înot, Triatlonul Herbalife Buftea, iar participarea la aceste curse mi-a întărit ideea că triatlonul, ca sport de anduranță, presupune nu doar o impecabilă formă fizică ci și o excelentă pregătirie psihică a cărei lipsă te poate sancționa drastic în cadrul competiției.

Esti multumit de rezultatele tale? Ce obiective ai în viitor?

Vreau să-mi îmbunătățesc radical timpul de finish anul acesta printr-o tehnică mai bună și o experiență solidă de competitor. Îmi doresc de asemenea să pot participa la cât mai multe curse organizate de Federaţia Română de Triatlon cum ar fi Campionatul Național de Triatlon de la Târgu Mureș, Triathlon Challenge Mamaia, care de anul acesta este organizat sub licența ITU, la Campionatul Balcanic de Triatlon din Bulgaria și la multe altele.

Obiectivul meu de viitor este destul de îndrăzneț pentru că vreau nu doar să particip ci și să câștig Campionatul Mondial de Triatlon în cadrul categoriei.

În ceea ce priveste echipamentul….este unul special? Cum te descurci? Există pe piata din tara noastră magazine specializate?

În principiu un paratriatlonist are nevoie de aceleași echipament ca și un triatlonist dar adaptat deficienței sale. Pentru proba de înot dacă termperatura apei scade sub 22oC trebuie purtat un costum de neopren, la proba de ciclism se poate concura cu o bicicletă acționată manual care pentru concursurile internaționale trebuie să corespundă anumitor standarde impuse de ITU, iar pentru alergare îți trebuiesc două lucruri: un scaun rulant pentru atletism și mănuși de atletism care în cazul paratriatloniștilor reprezintă încălțămintea.

Am reușit să am o bicicletă (handbike) mai mult de agrement ceea ce înseamnă că are perfomanțele unui Pegas în comparație cu una competițională, iar pentru proba de alegrare mă antrenez în scaunul meu de zi cu zi și asta nu mă oprește să-mi continui antrenamentele cu echipamentele pe care le am în acest moment.

Nu există magazine care să comercializeze echiapamente specializate pentru sportivii paralimpici în Romania, există doar distribuitori de echipamente care comercializează dispozitive medicale pentru petrecerea timpului liber, nu și pentru practicarea unui sport de performanță, singura variantă fiind achiziționarea echipamentului din țările care au mai multă grijă față de sportivii cu deficiențe.

Cum vezi tu evolutia triatlonului și a paratriatlonului în România?

În ultimii ani numărul competițiilor a crescut, la fel ca și cel al participanților, fenomen care nu poate fi decât îmbucurător pentru triatlon. Paratriatlonul este un sport în care atleții care muncesc demonstrează în mod activ puterea lor de a se dezvolta, de a evolua și de a obține nu doar performanțe sportive ci și obiective individuale, oricare ar fi ele.

După părerea mea paratriatlonul are potențialul unei evoluții rapide în cadrul mișcării paralimpice pentru că el realizează extinderea sportului și pentru persoanele aflate într-o situație de handicap și ajută la crearea unor modele motivaționale de viață în schimbare, guvernate de etică, fair-play și respect reciproc.

După parerea mea, esti un exemplu de ambitie…tu ce mesaj vrei să le transmiti celor care citesc acest articol?

Le transmit să facă mișcare, pentru că ea înseamnă mai mult decât sănătate. Mișcarea sub toate formele ei poate depăși prin ambiție granițele unei pasiuni, devenind un stil de viață ce îți permite să-ți împingi limitele către extrem.

Loading...