De ce este necesara licenta pentru sportivii amatori?

feb. 8, 2022 | 0 comentarii

De ce este necesara licenta pentru sportivii amatori?

Am fost întrebați de către mai mulți dintre sportivii amatori de ce sunt necesare licentele anuale, ce facem cu banii încasați din licențele lor şi de ce este nevoie să încasăm de la amatori!?

Dacă majoritatea amatorilor au înțeles de ce încasăm aceste taxe şi de ce este necesară licenţa sau legitimaţia de sportiv, există şi sportivi amatori, care nu au înțeles scopul încasării acestor fonduri. De aceea, prin intermediul acestui vreau sa clarific destinaţia acestor bani, de ce sunt atât de importanţi si, nu în ultimul rând, utilitatea licenţei.

De ce este necesară licenţa?

  • Un fenomen sportiv este definit de mărimea si impactul acestuia, iar mărimea si impactul sunt date de numărul celor implicați, în mod deosebit al sportivilor;
  • Pentru a avea o situaţie clară a numărului de sportivi, aceştia trebuie înregistraţi într-un mod oficial şi centralizaţi, astfel încât să poată fi prezentate rapoartele atunci când sunt solicitate de către ministerul de resort, media, autorităţi, etc.;
  • Pentru a măsura evoluţia acestui fenomen, ramuri sportive, ai nevoie de date exacte şi nu de presupuneri sau aproximări, astfel încât să poţi monitoriza creşterea sau scăderea acesteia;
  • O comunitate este cunoscută prin membrii acesteia, aceia care o reprezintă şi o definesc, iar transparenţa şi credibilitatea acesteia se conturează tocmai printr-o comunicare eficientă, clară şi nu una ambiguă.

De ce este necesar sa fi afiliat la un club de triatlon ca sa poti sa participi la Campionatele Nationale?

Raspunsul este simplu, pentru ca trebuie sa respectam legea sportului nr. 69 din anul 2000 și mai nou a contractului de finanțare cu Ministerul Tineretului și Sportului din 2022 in care este specificat ca sportivii neafiliați la un club sportiv afiliat federației de specialitate nu pot participa la competițiile naționale (Campionate Naționale si Cupe ale României) organizate de federatia de profil si/sau la competițiile internaționale organizate de federațiile internaționale de profil.

Noi am gasit o solutie pentru anumitecompetitii populare si sportivii amatori vor putea participa dar intr-un clasament Open, separat de clasamentul Campionatului National. Din pacate nu vor vor fi pe podiumul nationalelor.

Pentru competitii de genul Transfier, Fara Asfalt sau H3RO Open nu este nevoie sa fi afiliat unui club, licenta simpla anuala este sufficient si in momentul in care se vor ridica restrictiile legate de pandemia Covid 19 o sa introducem din noi si licenta de o zi.

Consecintele pentru nersepectarea acestei reguli sunt deosebit de grave si presupun nerecunoastrea Campionatului National de catre Ministerul Sportului iar acest lucru ar avea un impact foarte mare asupra sportivilor de performanta deorece nu vor putea fi premiati iar diplomele primite nu vor avea nici o valoare, acest lucru inseamna ca multi isi vor pierde bursele sau isi vor reducele sansele sa ia bursa.

De ce încasăm taxe de la amatori?

O întrebare pertinentă şi legitimă de altfel. Dacă vrem să facem parte dintr-o comunitate recunoscută cu impact pozitiv în societate atunci este important să contribuim fiecare dintre noi, altfel nu ne mai putem numi comunitate, ci o simplă adunătură. Fiecare are rolul lui, fiecare are importanța lui, fiecare aparține şi este parte dintr-o comunitate atunci când contribuie cu ceva care să ajute comunitatea să crească, să se dezvolte, să rezoneze cu aceasta şi să fie mândru de ea.

Bine, bine dar ce se întâmplă cu banii încasaţi din taxe?

Echipa noastra din FR Triatlon a identificat o zonă în care este nevoie să ne dezvoltăm şi să creştem, astfel încât proiectul nostru, Comunitatea Triatlon Romania, să fie pe termen lung, acest lucru este posibil doar daca dezvoltam triatlonului în rândul copiilor. De aceea, fondurile colectate se vor îndrepta în această direcţie. Mai specific, proiectul TriKids Series, o serie de 6 evenimente, pentru copii cu vârse între 6 si 13 ani, vezi calendar aici, care au ca scop atragerea copiilor în sportul nostru. În aceasta serie de evenimente copiii vor fi tratați cu respect precum niște adulți şi vor avea parte de o infrastructură competițională foarte bine pusă la punct. Antrenorii de lot ii vor urmarii si evalua pentru a identifica urmatoarel talente din sportul nostru.

Mai concret, costurile acestui proiect, care va debuta în anul 2022, se vor ridica la aproxmativ 160.000 lei pentru toate cele 6 etape, vezi bugetul estimativ aici. Vezi prezentarea TriKids Series aici.

În anul 2021 am avut 758 de sportivi amatori licențiați care au plătit 70 lei pentru licență, ceea ce a însemnat un total de 53.000 lei care vor fi directionaţi în anul 2022 către proiectul Trikids.

Pentru a completa bugetul, am identificat 2 sponsori care să vină în sprijinul realizării acestui proiect şi anume: Fundaţia Emag care va sponsoriza cu suma de 25.000 lei şi Brenntag România cu suma de 25.000 lei, carora pe aceasta cale le multumesc.

Pentru a stânge întreg bugetul necesar derulării proiectului TriKids mai avem nevoie de încă 60.000 lei, sumă care nu este uşor de obţinut, dar sunt convins că potenţialul, impactul proiectului si prin implicarea comunitatii vom reuşi să o obţinem.

Intentionam sa ajungem la 10-12 competitii TriKids in toata tara si sa jungem la un total de 2000 de copii legitimati in urmatorii 4 ani, pentru a ne atinge acest obiectiv avem nevoie foarte mare de ajutorul sportivilor din comunitatea de amatori.

“O comunitate puternica este unita in primul rand prin sport” Nelson Mandela

Vlad Stoica
Președinte, FR Triatlon

Loading...

Pin It on Pinterest