Selectează o Pagină

Maratonul Via-Maria-Theresia ediția 4.0

Se apropie cu pași rapizi competiția Maratonul Via-Maria-Theresia ediția 4.0, care are loc în data de 26 august 2017!

Maratonul Via-Maria-Theresia 2017 ediția 4.0, cuprinde 5 probe de concurs: semi-maraton, maraton, ultra-maraton, triatlon și mountain-bike. Avem trei puncte de start și anume, startul pentru proba de mountain-bike va fi de la Fosta Exploatare minieră de sulf, startul pentru ultra-maraton va fi de la Canton Silvic Tihuța-Colibița-Piatra Fîntânele, startul pentru probele de semi-maraton și maraton va fi de la Cantonul Silvic Josenii-Bîrgăului- Valea Colbul, iar startul pentru triatlon va fi de la Pensiunea Ariniș (Colibița). Avem de asemenea si proba de drumeție, de 5 km respectiv 10 km, cu plecare din Poiana Prislop, Colibița, de la o dificultate de parcurgere mica spre mediu-dificil. Toate probele vor traversa în mare parte drumul istoric Via-Maria-Theresia cu punctul de Finish la Cantonul Silvic Tihuța-Colibița, din Piatra Fîntânele.

Via-Maria- Theresia este un drum istoric aflat în munții Călimani, construit în urmă cu sute de ani, cu scopul de a susține trupele militare grănicerești ale imperiului Austro-Ungar cu armament și hrană.

În prezent, drumul Mariei Theresia se suprapune parțial unui traseu turistic destul de puțin semnalizat, prin urmare foarte rar parcurs de turiști. La valoarea de monument istoric a drumului Maria-Theresia ca mărturie a unei epoci demult apuse, se adaugă şi valoarea cadrului natural al munţilor Călimani. Pentru ca aceste valori să nu se piardă, Tășuleasa Social reamenajează, repară și marchează drumul Maria-Theresia sub forma unei poteci tematice, în același timp reabilitându-l cultural și istoric prin panouri informative care spun povestea seculară a celor care l-au construit și l-au străbătut.
În primul rând, Tășuleasa Social creează aici o potecă tematică, cea mai lungă de acest fel din ţară şi singura care promovează informaţii istorice. Aceasta va funcţiona ca traseu permanent de drumeţie, semi-maraton, maraton şi ciclism montan.

Realizarea acestei poteci tematice în munţii Călimani, este o şansă pentru noi toţi să ne înţelegem mai bine trecutul (istoria) şi viitorul (cadrul natural şi pădurea), iar astfel să le putem proteja.

Vă așteptăm cu drag!

Loading...