Selectează o Pagină

Campionatele Europene de Duatlon Soria - cronica unei zile friguroase

O vreme deosebit de rece i-a asteptat pe sportivii nostri la Soria, in Spania la Campionatele Europene de Duatlon. Termometrul arata 0 grade dimineata la ora 8:00, cu maxima zilei undeva la 4-5 grade.

Numai 16 federatii europene au trimis sportivi la acest Campionat European, delegatia noastra fiind una dintre putinele est-europene, competitia fiind dominata de sportivii din Spania, Marea Britanie si Franta, dominata atat la numar cat si la medalii.

Primul care a intrat in competitie dintre sportivii romani a fost juniorul Erick Rogoz. La cei nici 16 ani impliniti, a fost de departe cel mai mic in categoria de juniori 16-19 ani. In cazul lui, obiectivul federatiei era cumularea de experienta, el fiind la prima competitie internationala majora. Erick a terminat cursa pe pozitia 18 din 18, timpul de 1:01:42 fiind unul satisfacator, mai ales din prisma traseului foarte tehnic si cu diferenta de nivel considerabila, atat la segmentul de ciclism cat si la alergare.

A urmat competitia paraduatlonistilor, unde Tamirjan Robert, la categoria PT4, dupa locul 6 de la Mondialele din 2016 era asteptat pe podium. Dupa prima alergare (5 km) era pozitionat pe locul 5 cu o diferenta de aproape 3 minute fata de primul sportiv, diferenta pe care a reusit sa o demonteze la segmentul de ciclism (20 km) pornind primul la alergarea a doua, cu un avans de putin peste 30 de secunde. La alergarea a doua (2,5 km), fiind depasit de doi sportivi din Spania, in final a cucerit medalia de bronz. Dupa medaliile de aur de la Europenele de Cross Duathlon din 2016, de argint de la Europenele de Wintertriathlon din 2017, Robi aduce inca o medalie Federatiei Romane de Triatlon la un Campionat European.

Competitia sportivilor de elite si U23 a fost programata la ora 18:00, delegatia noastra avand in cursa pe Ciprian Balanescu, Robert-Zsolt Budai si Daniel Attila. Concursul a avut un ritm sufocant, dictat de multiplii campioni mondiali Emilio Martin si Nicolas Benoit. Sportivii nostri au intrat in primul tranzit in ordinea Robert Budai, Daniel Attila si Ciprian Balanescu. Au urmat 6 ture de ciclism, ritmul ramanand unul la fel de ametitor. Budai Robert, pozitionat in al doilea pluton urmaritor, a reusit sa faca jonctiunea cu plutonul principal, in fata lor ramanand numai patru atleti: Martinez, Benoit, Le Berre si Buckingham. Ciprian a terminat ciclismul penultimul, Attila fiind oprit de arbitri in ultima tura, cu 400 de metri inainte de tranzit, la scenariul „last biker first runner” nefiind lasat sa faca tranzitul in momentul in care primul alergator venea deja din prima tura de alergare. Cele 6 abandonuri, plus cele 6 opriri pentru overlap, arata „forta” competitiei. La sfarsitul cursei, Budai Robert a reusit sa se claseze pe locul 28, cu timpul de 1:52:48, respectiv Ciprian Balanescu pe locul 31, cu timpul de 1:56:53.

Loading...