Selectează o Pagină

Rezultate promițătoare la testele de efort, pentru sportivii de top ai FRTRI

Sportivii de top ai Federatiei Române de Triathlon, Antoanela Manac și juniorii Ion Alexandru, Erick Rogoz și Cristian Tranulea – locurile 18, 25 și respectiv 26 în clasamentul european de triatlon pe 2017 – au făcut o „vizită de lucru” în laboratorul pentru măsurători cardio-respiratorii din cadrul Complexului Olimpic de Canotaj Nicolae Navasart. Testele ua fost conduse de cunoscutul si apreciatul antrenor de atletism Valeriu Tomescu.

Rezultatele sportivilor noștri ne dau speranțe pentru rezultate excelente în anii urmatori, iar valorile VO2Max măsurate arată atât calitățile native bune, dar și calitatea antrenamentelor pe care le fac la cluburile lor. Valorile înregistrate de sportivi sunt:

Ion Alexandru: VO2Max=81.52 ml/min/kg; Vo2/L=6.1L
Erick Rogoz: VO2Max=75.04ml/min/kg; Vo2/L=5.2l
Cristian Tranulea: VO2Max=77.57 ml/min/kg; Vo2/L=5.09L
Antoanela Manac: VO2Max=66.56 ml/min/kg; Vo2/L=3.9L

VO2 max este nivelul cel mai ridicat al consumului de oxigen atins în regim de efort maximal. Odată cu creșterea intensității efortului crește și rata de consum a oxigenului. Această creștere are un punct maxim ce nu va fi depășit, indiferent de intensitatea exercițiilor. Punctul în care consumul de oxigen atinge un platou reprezintă capacitatea aerobică maximă a individului. În general, acesta este considerat un indicator al anduranței atletului la efort.

VO2max se măsoară în ml/(kg*min), iar cele mai mari valori înregistrate au fost de 94 ml/(kg*min) pentru un bărbat și de 77 ml/(kg*min) pentru o femeie, ambii, sportivi participanți la competiții de schi fond.

Valorile pentru persoane neantrenate oscileaza, pentru femei cu varsta de 20-29, între 33-42 ml/(kg*min), iar pentru bărbații din aceeași categorie de vârstă, între 43-52 ml/(kg*min). Peste 60 ml/(kg*min), la bărbați, se consideră deja valori excelente. Cicliștii de top mondial au unele din cele mai mari valori de VO2Max din lumea sportuluiȘ Nairo Quitana – 86, Miguel Indurain – 88, respectiv Chris Froome – 88,2 ml/(kg*min).

Loading...