Transfier, unul dintre cele mai dificile triatloane din lume: Înot în lacul Vidraru, ciclism pe Transfăgărășan și alergare până la Omul de Fier
Pe 17 septembrie, pe Transfăgărășan, își vor testa limitele de la amatori care se antreneaza in paralel cu jobul de zi cu zi, pana la triathlonisti pur-sange, campioni nationali sau cu performante de top. Desfășurat într-un cadru de poveste și având un mare potențial turistic, urmarim ca in urmatorii ani, Transfier sa fie una din competitiile cele mai urmarite din Europa.
1, 9 km parcurși înot în Lacul Vidraru, 90 de kilometri de pedalat pe Transfăgărășan și 21 de kilometri de alergare, plus urcarea a 392 de treptepână la Omul de Fier, aceasta este provocarea lansată de competiția Transfier România. Ca sa termine cursa, participanții au nevoie nu numai de o condiție fizică excelentă, ci și de nervi de fier. Cu o diferență de nivel de 1.600 metri la ciclism și 700 de metri la alergare, Transfier devine astfel unul dintre cele mai dificile concursuri de tip „Half Iron Man” din lume, surclasând faimosul „Savage Man” din SUA.
Transfăgărășanul, pentru o zi, va fi deschis doar pentru triatleti.
Cadrul în care se va desfășura competiția Transfier este unul de poveste, „desenat” parcă pentru acest gen de competiții și cu o profundă rezonanță turistică. Lacul Vidraru este spectaculos, fiind al 8-lea la artificial ca volum din Europa și ascunde o poveste impresionantă. Un întreg sat a fost scufundat sub apele gigantului cu o lungime de 10.3 kilometri și o adâncime maximă de 155 metri.
De asemenea, Transfăgărășanul este cel mai frumos drum din lume, după cum au spus cei de la TOP GEAR. Drumul va fi închis pentru o zi, în timpul competiției. Traseul de bicicletă pe Transfăgărășan începe cu o porțiune de aproximativ 25 de kilometri plat, dar următorii 20 de kilometri sunt o adevărată provocare, cu o cățărare continuă de peste 1.400 de metri, ceea ce face primii 45 de kilometri cei mai grei din orice triatlon pe distanță lungă. Urmează apoi o coborâre de 45 de kilometri, care necesită prudență maximă în abordarea virajelor. Pentru „finish”, concurenții vor urca 392 de trepte până la primul „Iron Man” din lume, statuia Prometheu, supranumită „omul de fier”.
Pentru cei care inca nu sunt pregatiti sa abordeze astfel de distante, dar vor sa simta atmosfera competitiei, exista varianta de tură scurtă, care va cuprinde distantele olimpice de 1,5 kilometri de înot, 40 de kilometri de pedalat pe plat și 10 kilometri de alergare. In final, acestia vor urca „doar” 200 de trepte, de unde vor putea sa-i aplaude pe „greii” care termina tura lunga.
De asemenea, exista si varianta de a concura in varianta „stafeta” – in care 3 participanti fac fiecare cate o singura proba – inot, ciclism sau alergare.
In premiera sa va desfasura in paralel competitia „King Of Transfagarasan” – o cursa ciclista de catarare, de la Valea cu Pesti pana la Tunelul de la Balea.
Premiile totale depasesc 35.000 Ron, dintre care 20.000 premii in bani. Printre partenerii evenimentului se numără Enel, CNADR, Unicom Tranzit, BCR, Medlife, Isostar, Bicishop, STR8, BU, Elmiplant, Lion. Partener media este Europa FM. Evenimentul se desfasoara cu sprijinul IJP Arges si a Politiei Pitesti.
Organizator este Asociatia Club Sportiv NoStress.