Selectează o Pagină

Tipuri de triatlon

Odata cu raspandirea triatlonului si cu cresterea numarului de competitii organizate, au aparut diferite tipuri de triatlon, adaptate specificului unei anumite zone, nivelului de pregatire al participantilor, anotimpului, etc. Dintre acestea cele mai cunoscute variante sunt:

Triatlonul olimpic: 1,5km inot, 40km bicicleta de sosea, 10km alergare pe asfalt

Triatlonul olimpic pe distanta rapida (sprint): 750m inot, 20km bicicleta de sosea, 5km alergare pe asfalt

Duatlon: 5km alergare pe asfalt, 40km bicicleta, 10km alergare pe asfalt

Triatlonul off-road:– concursul de desfasoara aproape integral in cadru natural cu un parcurs pe teren accidentat; se folosesc de obicei biciclete cross-country si pantofi de alergare de trail-running. Unele concursuri propun trasee cu diferente de nivel semnificative, iar distantele difera in functie de gradul de dificultate propus de organizatori. Cel mai cunoscut circuit de trialton off-road este circuitul Xterra cu distantele de 1,5km inot, 30km mountainbike si 11km alergare (trailrunning).

Half Ironman (70.3): face parte din seria curselor pe distante lungi: 1,9km inot, 90km bicicleta de sosea, 21km alergare pe asfalt.

Ironman – desi cea mai grea dintre probele triatlonului, este genul de competitie cu din ce in ce mai multi adepti. Concurentii trebuie sa parcurga 3,8km inot, 180km cu bicicleta si sa alerge 42.2km (un maraton) in finalul probei.

In ultimii ani au aparut si curse dedicate copiilor cu trasee si distante adaptate in functie de varstele acestora – inot 100–750 m, bicicleta 5–15km, alergare 1–5km., precum si proba de para-triatlon pentru persoane cu dizabilitati motrice. Acest tip de cursa presupune parcurgerea unui triatlon pe distanta sprint (750m inot, 20km ciclism cu biciclete activate manual si 5km deplasare in scaunul cu rotile).

In Romania, triatlonul a capatat o reala recunoastere in special in ultimii 4 ani, odata cu emanciparea competitiilor organizate de cluburile private. Numarul practicantilor de triatlon este in continua crestere, iar nivelul de pregatire al acestora incepe sa se apropie de cel al practicantilor din tarile cu traditie in acest sport.

Loading...