Fara cronometrare / fara clasamente la categoriile 9-10 ani

Incepand cu anul acesta, Federatia Romana de Triatlon recomanda ca pentru copiii de 9-10 ani sa nu se cronometreze competitiile si astfel sa nu existe ierarhii. In felul acesta, FRTRI se aliniaza practicilor federatiilor europene cu traditie. Din 2019, aceasta recomandare va fi obligatorie competitiilor organizate sub egida Federatiei Romane de Triatlon.

Modelul Norvegian, adoptat de foarte multe federatii internationale, a fost adoptat si de FRTRI si impreuna cu o mare parte a organizatorilor de evenimente, il implementam incepand de anul acesta deoarece credem ca, copiii nu trebuie traumatizati prin presiunea rezultatelor de la varste asa de fragede. Datorita complexitatii si greutatii acestui sport numit triatlon, epuizarea fizica si psihica datorata antrenamentelor de foarte mare uzura incepute inca din copilarie, pot sa apara deja la varsta junioratului.

Ne asumam o participare mai slaba la inceput la aceste categorii de varsta, dar pe parcurs suntem siguri ca parintii vor intelege beneficiile acestei actiuni.

Despre modelul Norvegian:
“In Norvegia, ca de altfel în mai toate țările nordice, copiii sunt lăsați să facă sport numai și numai de plăcere. Până la 13 ani nu se fac ierarhii indiferent de sportul practicat.

„Până la această vârstă trebuie să te distrezi atunci când mergi la sport, astfel că nu ne concentrăm pe cine este câștigătorul, ci pe faptul de a aduce cât mai mulți copii in sport. Vrem să-i lăsam pe copii în pace. Vrem să se joace, să se dezvolte și să se concentreze pe dobândirea de abilități sociale. Învață foarte multe din sport, din joacă. Învață să nu fie stresați, măsurați sau judecați. Se simt mai bine, și tind să rămână mai mult la sport”, a spus Tore Ovrebo, șeful delegației Norvegiei în Coreea de Sud pentru revista The Time.

Norvegia a fost prima natiune, in ierahia pe medalii la JO Iarna din Korea de Sud.” sursa libertatea.ro

Poza de Radu Cristi

Pin It on Pinterest