Selectează o Pagină

Ciprian Balanescu - Interviu
1.Suntem in plin sezon competitional, cum ti se par concursurile de pana acum comparativ cu anii trecuti?

Am crescut foarte mult ca numar de competitii,numar de participanti si chiar si ca numar de spectatori. Ma bucura ca in unele concursuri s-a introdus categorie de copii. Organizarea este mult mai buna de la an la an iar traseele au devenit la unele evenimente, provocari. In ceea ce priveste concurentii, daca ma refer la “adversari”,vreau sã vã spun ca mã surprinde evolutia juniorului Simon Gergo pe care il consider un sportiv de viitor in lumea triatlonului mai ales dupã ce la Tirgu-Mures, la Campionatul National de Aquathlon a reusit sa termine cursa la un minut distanta de mine.

2. Care a fost cel mai dificil concurs intern din acest an pentru tine si cum l-ai gestionat?

Fara sa stau sa ma gandesc concursul cel mai dificil a fost cel de la Lacul Rosu. Startul la inot s-a dat in contratimp din 20 in 20 de secunde ci nu in masa ca la mai toate competitiile. Acest lucru m-a obligat pe mine si cred ca pe toti concurentii,sa apasam pedala mai tare. Nu am putut sa las garda jos pentru ca nu stiam timpul celorlalti participanti. In plus la proba de bicicleta, unde anul acesta constat ca ma urmareste un ghinion , de aceasta data nu am mai avut pana dar am cazut. A fost traseul cel mai tehnic de la competitiile off road din Romania. Oricum mi-a placut si am reusit sa termin primul atat la open cat si la categoria de varsta.

3. În anii trecuti spuneai cã punctul tãu slab este înotul. Cum te împaci în prezent cu aceastã disciplinã?

Cred ca trebuie sa invat sa iubesc la fel de mult inotul pe cat iubesc bicicleta si alergarea. Sunt pe drumul cel bun si asta conteaza cel mai mult pentru mine.

4. In mai multe interviuri ai declarat ca inotul este punctul tau slab insa niciodata nu ai spus care este iubirea ta cea mare, bicicleta sau alergarea?

Le iubesc pe ambele la fel de mult. Daca e sa dezvolt acest subiect vreau sa va spun ca de fapt am 4 iubiri: alergarea pe munte,alergarea pe sosea/pista, road-bike-ul si mountain bike-ul. Momentan nu imi ajunge timpul sa le acord atentie in egala masura insa pe viitor o sa ma revansez

5. Ai reusit pânã acum sa-ti pastrezi pozitia întâi in triatlonul din România. Este dificil sã te mentii in top?

Este greu sa fi locomotiva care trage. Este mult de munca, sunt multe sacrificii insa pana la urma acesta este drumul pe care l-am ales.

6. În câteva zile la Tirgu-Mures are loc Campionatul National de Triatlon. Anul trecut ai reusit sa obtii titlu dupã o luptã strânsã cu Alex Diaconu. Ce asteptãri ai de la tine în acest an si cum te pregatesti?

De abia astept ziua de sambata. Vreau sa castig si anul acesta titlul iar in ceea ce priveste pregatirea, imi fac antrenamentele ca inainte de orice competitie. Sper sa fie cat mai multa lume la Campionatul National de Triatlon si forma buna in care ma aflu sa isi spuna cuvantul si sa nu apara situatii neprevazute.

7. Ce înseamnã pentru tine titlul de campion national la triatlon?

Titlul de campion national la triatlon incununeaza toata munca si efortul pe care il depun in antrenamente. Inseamna mult, ma mandresc cu toate titlurile nationale, atat la duatlon, triatlon si mai nou la aquathlon.

8. În acest an ai participat si la câteva competitii internationale. Esti multumit de evolutia ta si de rezultatele obtinute?

Da, un da ferm. Am reusit sa obtin cele mai valoroase medalii pentru mine si sper sa fie la fel de valorose si pentru Federatia Romana de Triatlon si pentru toti romanii care cunosc acest sport. Pentru cei care nu stiu la inceputul lunii aprilie am participat la Campionatul European de Duatlon din Olanda unde am obtinut locul 14 iar apoi in luna mai am participat la Campionatul Mondial de Duatlon din Spania unde m-am clasat pe locul 25.

9. Ce alte obiective ai pentru acest an în ceea ce priveste competitiile internationale?

Imi doresc sa obtin un loc cat mai bun la Cupa Europeana de la Mamaia din 7 septembrie si la Campionatul Balcanic din Bulgaria.

10. In ultima perioada la competiitle de triatlon se inscriu tot mai multi participanti iar numarul copiilor care practica acest sport este mare. Care este mesajul campionului pentru toti triatlonistii aflati la început de drum?

Ma bucura cand vad la start copii. Imediat dupa Campionatul National de Aquatlon am plecat spre Bucuresti impreuna cu echipa de la Clubul BSC. Mi-a fost mai mare dragul sa-i ascult cum vorbesc despre biciclete, despre concursuri si ce sperante au. Un mesaj pentru cei care fac triatlon… sa nu renunte. Sunt aproape sigur ca prin mintea oricarui triatlonist (copil sau adult) a trecut macar o data gandul de a renunta din diferite motive: greutatea pregatirii, dificultatile finaciare, sacrificiile care vin la pachet cu decizia practicarii acestui sport si lista poate continua. Sa nu renunte! Triatlonul este sportul care te implineste intr-un fel in care doar un triatlonist poate intelege. In final vreau sa va spun ca am citit undeva ca triatlonistii sunt oamenii care nu au inteles ca este suficient sa practici doar un singur sport… In spirit de gluma, cei care au emis aceasta “definitie” nu au inteles ca e pacat sa te opresti la practicarea unui singur sport, cand exista…triatlonul.

Iti multumesc pentru raspunsuri si multã baftã la Campionatul National de Triatlon.

Va multumesc si eu si va astept la Campionatul National de Triatlon fie in postura de concurenti fie in postura de spectatori.

Loading...