TRI GO JO
Proiectul Tri Go JO 2023 – 2028, este un proiect pe termen mediu și lung desfășurat pe parcursul a două cicluri olimpice, punctul culminant fiind JO Los Angeles 2028.
JO Paris
Strategia este una simplă și testată deja cu succes prin calificarea lui Felix Duchampt la JO Tokyo. Mai specific calificare din poziția „new flag” prin acumularea de cât mai multe puncte în clasamentul World Ranking cu o abordare tactică vis-a-vis de alegerea curselor.
Pentru aceste jocuri, cei doi sportivi cu șanse mari de calificare, care sunt eligibili si din punct de vedere al vârstei cat si al experienței sunt Felix Duchampt & Antoanela Manac.
Felix Duchampt, 34 ani, loc 36 JO Tokyo, loc 86 World Ranking
Își revine după o accidentare la tendonul lui Ahile si arată o forma din ce în ce mai buna, deși a pierdut foarte multe locuri în clasamentul World Ranking din cauza accidentări. Este foarte motivat să concureze la JO Paris, de altfel visul lui suprem fiind să concureze în fața părinților, ei fiind din Paris.
Antoanela Manac, 28 ani, prima în afară liste pentru JO Tokyo, loc 106 World Ranking
Deși are un program foarte încărcat, fiind medic rezident, este foarte motivată să se califice, după ce a ratat la milimetru calificare la JO Tokyo. Arată o forma în revenire și obiectivul cel mai important pe termen scurt este să redevină eligibila pentru clasamentul New Flag, în cel mai scurt timp.
Cei doi sunt singurii sportivi susținuți și aprobați de FR Triatlon & COSR pentru calificarea la JO Paris.
Obiectivul pentru aceste jocuri este calificarea și ulterior clasarea în top 40.
JO Los Angeles
Pentru aceste jocuri strategia este una mai complexă, deoarece dorim o participare mai numeroasă prin care să reușim și clasări bune, obiectivul fiind calificarea a minim o fată și un băiat la proba individuală și a unei ștafete, mai precis 2 fete și doi băieți + 2 rezerve.
Fiind o strategie pe cât de ambițioasă pe atât de complexă ce implică atât sportivi maturi cât și sportivi care acum sunt la categoria U23 sau juniori, este nevoie să pornim la drum mai devreme decât un ciclu olimpic normal (4 ani), în acest moment având 6 ani la dispoziție.
La baieti, în acest moment exista suficient „talent” din care să construim atingerea obiectivului. Mixul de experiență și concurența reală dintre acești sportivi ne conferă șanse mari pentru ca această strategie sa fie un succes.
Pe lista extinsă sunt în acest moment:
– Felix Duchampt
– Erick Rogoz
– Vlad Remzing
– Popa Carol
– Rusu Darius
– Raul Petre
– Alex Ion
– Catalin Romas
Am speranța că Nico Seitan va reveni în planul competițional astfel încât să fie și el luat în considerare.
În plus mai sunt sportivi la juniori care au șanse dacă depășesc un blocaj mental care momentan îi ține captivi într-o prestație mediocră.
La fete, în acest moment sunt mai puține fete decât sunt necesare pentru atingerea unui astfel de obiectiv. Ștafeta mixtă este compusă din doua locuri și 1 rezervă / sex, iar noi în acest moment avem doar 5 fete.
Pe lista extinsă sunt în acest moment:
– Antoanela Manac
– Delia Dudau
– Chis Ariana
– Alice Perjoiu
– Amalia Singuran
Un alt nume pe care eu îl crediteze cu încredere este Anna Besenyei numai că și în cazul ei este foarte mult de lucrat la partea mentală.
De ce este nevoie sa pleci la drum cu cel puțin 2 sportivi per loc disponibil? Din următoarele motive:
În 6 ani se pot întâmpla multe lucruri în viața unui sportiv, de la accidentări, la demotivare, la schimbarea obiectivelor personale, etc.
Este absolut necesar sa existe concurență, fără acest aspect performanța inevitabil scade. Nu există sportivi consacrați care să nu fi avut concurență pe plan intern.
Este nevoie de râvnă pentru performanță sau cum se mai spune „foame”, când nu există acest aspect se pierde și motivația de a fi mai bun și de a performa mai bine.
Pe plan intern, la fete, există o „prăpastie” între generații, iar la categoria seniori există practic o singură sportivă elite, Antoanela Manac, care la Campionatele Naționale sau la alte competiții interne, concurează practic singură, iar acest lucru este dăunător pentru performanță. Nu este bine să fii un „pește mare într-un lac mic” dacă vrei sa faci performanță pe plan internațional.
Desigur nu este vina Antoanelei că nu are concurență ci lucrurile sunt cum sunt, totuși federația noastră împlinește doar 10 ani de la înființare în decembrie 2022, nu poate fi tras la răspundere nimeni. Acest lucru nu înseamnă ca nu pot fi remediate astfel de aspecte dacă păstrăm imaginea de ansamblu și ne raportăm la obiectivul suprem și anume să ducem cât mai mulți sportivi la JO Los Angeles.
Singurul mod de a acoperi aceasta „prăpastie” este de crește nivelul competitional intern prin aducerea unei sau chiar a doua sportive străine cu experiența. Nu ne referim aici neapărat la naturalizare dar nici nu excludem acest lucru dacă în pericol este ca sportivi români să stea acasă cum ar fi în cazul nostru băieții, pentru că la fete nu exista concurență.
Dacă vreți este ca un puzzle care trebuie completat cu piese lipsă.
Desigur sportiva sau sportivele la care ne gândim să le aducem astfel să întărească competiția internă nu sunt sportive de nebătut de către fetele noastre, un exemplu este Alessia Orla, care cu suficient antrenament si determinare poate sa sa fie bătută în timp de oricare dintre fetele noastre, doar că vor trebui să muncească mult pentru asta.
Allesia Orala este una dintre variante, care momentan este în teste. A concurat la H3RO Mamaia, la CN Sprint, unde a devenit Campioană Națională, pentru clubul Dinamo. Sportiva nu a fost cumpărată de federație, adică nu s-a plătit nimic pe ea și nici nu s-au făcut promisiuni financiare, a venit -self funded- la Mamaia, iar la clubul Dinamo este doar legitimată, neavând contract sau indemnizație.
Alessia are 30 de ani și la JO Los Angeles va avea 36, deci nu este tocmai tânără și fetele noastre au șanse să o prindă din urmă. Nu este de nebătut, mai precis este exact acolo peste nivelul nostru cât să te ambiționeze să tragi mai tare și să rupi anumite bariere.
Ce ne interesează la o astfel de sportivă este sa crească nivelul competițional intern, să inspire sportivele mai tinere, să aibă o atitudine bună, un caracter corect și spirit de echipă pentru acest proiect. Foarte important este sa aibă și acea „foame” si dorința de a dovedi așa cum explicăm mai sus. Dacă va fi acceptata în echipa noastră, nu va veni sa ia locul nimănui ci doar să completeze acest puzzle acolo unde avem găuri.
Am să dau câteva exemple simpliste dar clare. Dacă Elisabeta Lipa, Geta Andrunache, Camelia Potec, Mihai Covaliu si altele/alții ca ei/ele nu ar fi avut concurentă la Campionatele Naționale crede-ti ca ar mai fi ajuns campioni olimpici?
Dacă este sa ne raportăm la experiența cu sportivul naturalizat, Felix Duchampt, care a fost un model de profesionalism si a spart o barieră foarte importantă, anume participarea României la JO la proba de triatlon si ce impact a avut acest lucru asupra băieților noștri, nu putem să spunem decât că este una pozitivă. În plus băieții noștri de la U23 si de la juniori trag după el își doresc să-l prindă din urmă si acest lucru înseamnă o concurentă corectă si benefică pentru toata lumea.
Un alt aspect foarte important în aceasta strategie sau daca vreti o alta piesa de puzzle lipsa era absența cluburilor mari departamentale pe scena triatlonului si acesta a fost una din prioritățile mele în 2022, anume înființarea de secții la astfel de cluburi. Valoarea adusă în fenomenul triatlonistic fiind legată de traditie, experiența, credibilitate si suport financiar, operațional, medical si logistic. Este aproape imposibil sa construiești un astfel de proiect ambițios pe termen mediu si lung fără acest sprijin.
Anul acesta CS Dinamo si CSM Constanța au deschis secție de triatlon, CSA Steaua a semnat contractul cu Antoanela Manac si și-au luat angajamentul ca vor investi in secția de triatlon iar clubul Rapid Urmează sa deschidă secție de triatlon.
Un alt club mare foarte implicat este CS Politehnica Cluj, care sprijină sportivii din lotul național de câțiva ani.
Nu în ultimul rând, în completarea acestei strategii a fost adus un head coach cu experiență, Simone Diamantini, pentru a completa lipsele de cunoștințe și experiență ale antrenorilor români la nivel de top mondial.
Alături de Renato Bertrandi, Președintele Europe Triathlon, care m-a ajutat să conving președinții celor mai importante cluburi din România că merita investit în triatlon: Comandantul Clubului Steaua, Razvan Bichir, Președintele Clubului Dinamo, Ionuț Popa & Secretarul de Stat responsabil de Clubul Rapid, Ion Damian la Campionatul European de Triatlon din Munchen, August 2022.