Selectează o Pagină

Kona 2022

dec. 7, 20220 comentarii

Kona 2022

Campionatul Mondial Ironman Kona.

O cursă emblematică pe distanța Ironman, care se desfășoară în fiecare an în Kailua – Kona, Hawaii. Cei mai buni triatloniști din lume concurează pe o lungime de 3,8 km înot, 180 km bicicletă și 42.2 km alergare.

Acest eveniment este deschis doar pentru sportivii profesioniști și se poate participa doar prin calificare. Adică, trebuie să participi la alte curse, trebuie să te antrenezi intens, ore întregi de muncă pentru cel mai mare obiectiv din lumea triatlonului.

Kona este una dintre cele mai râvnite competiții de anduranță din lume. Mai ales că temperatura aerului este cuprinsă între 28-35 de grade, iar umiditatea aerului atinge deseori 90%.

Este greu să și mergi în aceste condiții, cu atât mai dificil să concurezi.

Rezistența extremă este testată la Campionatul Mondial Ironman, o cursă creată pentru cei mai antrenați sportivi din lume. Nu te poți înscrie pur și simplu, trebuie să îți câștigi locul la Kona, câștigând una din cursele de calificare, din 27 de țări diferite.

Participarea la Ironman Kona din Hawaii este recunoscută ca performanța maximă în lumea triatlonului, iar câștigarea acestei curse este rezultatul suprem.

Toţi participanţii merită respectul fiecăruia dintre noi.

Record cursă Ironman Kona, Hawaii

Norvegianul Gustav Iden a stabilit un nou record Kona, cu un timp uimitor de 7:40:24, spulberând recordul deținut de neamțul Jan Frodeno de 7:51:13.

Recordul feminin este de 8:26:18, stabilit în 2018 de Daniela Ryf (Elveția).

Kona 2022

În 2022, Ironman Kona s-a desfășurat în 6-8 Octombrie și a avut un număr record de triatloniști români la linia de start.

Sportivii români s-au calificat încă din septembrie 2019, dar pentru că pandemia a amânat cursa din Hawaii pentru 2 ani, anul acesta au participat toți triatloniștii din lume, care s-au calificat în 2019, 2020 și 2021.

Din acest motiv, cursa a avut starturi în 2 zile, pe categorii de vârstă.

Anul acesta, la Kona au participat Adel Koter (timp cursă 11:48:45), Marian Pletea (timp cursă 12:26:16), Andreea Călugăru Păduraru (timp cursă 12:52:01), Andrei Dudu (timp cursă 9:58:27), Tamas Trella (timp cursă 10:43:54), Laurențiu Grigore – stabilit în US – (timp cursă 11:12:49) Răzvan Ene (timp cursă 11:19:48), Ionuț Olariu (timp cursă 11:35:56), Ciprian Albu (timp cursă 11:41:41).

Este absolut necesar să îi amintim și pe cei care s-au calificat, dar nu au putut concura, din motive personale, triatloniștii Stelian Larga și Beres Hunor.

De asemenea, Adel Koter și Andreea Călugăru Păduraru au fost primele femei din România care s-au calificat la această cursă.

Ce înseamnă calificările pentru Kona?

Participarea la Kona este un merit personal. Fiecare sportiv a meritat să fie acolo, a muncit pentru asta și nu a fost doar din noroc sau o taxă plătită.

Înainte de asta, este mult de muncă.

Acest lucru nu este ușor. Tocmai de aceea, toți sportivii români care s-au calificat la Kona merită toată aprecierea noastră.

Deși Ironman Kona este cursa supremă, calificările sunt cele mai importante.

Pentru a te califica la această cursă trebuie să muncești mult, să te antrenezi intens, să speri, să concurezi, TREBUIE să câștigi o cursă Ironman la categoria ta de vârstă, din cele peste 60 din toată lumea.

Ce spun triatloniștii noștri despre cursa lor de calificare și participarea la Kona

Andreea Călugăru Păduraru s-a calificat la Kona după 9 ani de când a început să practice triatlonul și de când și-a propus să se califice la această cursă.

Calificarea Andreei a venit după Ironman Finland, în August 2021, cu un timp de cursă de 10:33, la câteva secunde de recordul national. Deși știm cu toții că vârful de formă nu se câștigă ușor, iar sportivii profesioniști se antrenează pentru cursa 0, veștile nu sunt mereu bune.

”La 4 zile după calificare, Kona 2021 s-a amânat din cauza unui nou val de Covid și am fost absolut dărâmată de ideea că va trebuie să mai aștept încă un an și că va trebui, cumva, să mai trag de mine la antrenamente, deși aveam deja accidentări destul de mari.”

Cursa din Finlanda a fost una încărcată de emoții pentru Andreea, fiind prima sanșă de calificare după 1 an și 6 luni de pandemie, timp în care ”mă antrenasem pentru alte opt curse re-re-re anulate și re-re-re programate.

Kona 2022

Pentru mine era și ultima sanșă. Am decis că nu mai pot să o duc asa la infinit. Am zis că, dacă si cursa din Finlanda se anulează sau, se ține și nu reușesc să mă calific, atunci e timpul să renunț la acest obiectiv.

Cursa din Finlanda a fost grea, friguroasă și cu furtună la alergare și, din păcate, nu am reușit să îmi câștig categoria. Am avut însă noroc că fata din fața mea și-a refuzat locul și prin procedura de „roll down” eu am fost cea care s-a calificat.”

Menționăm că nu toți cei care câștigă un Ironman vor să participe la Kona, mai ales că nu este un concurs ușor, nu este nici foarte ieftin să ajungi acolo, iar vremurile în care s-au calificat sportivii români nu erau nici cele mai certe.

Așa că, uneori, sportivii care își câștigă locul la Ironman Kona au această șansă.

Andreea nu credea că Ironman Kona se va ține în 2022, tocmai de aceea nu a știut cum să își structureze antrenamentele pentru momentul 0, organizarea nu era pentru o cursă certă, iar accidentările au avut loc. De abia în luna august a acestui an s-a arătat și luminița de la capătul pontonului.

”Când am ajuns acolo, în Kailua-Kona și am văzut pontonul de unde se ia startul, acel ponton pe care m-am imaginat stând timp de 10 ani, aceea a fost linia mea de finish. Știam că visul meu a devenit realitate și că merit să fiu acolo, merit să închei această cursă, dar că trebuie să mă bucur de acel moment, să nu trag de mine, ci să trăiesc experiența Kona.”

Andrei Dudu s-a calificat a doua oară la Campionatul Mondial Ironman Kona. Deși calificarea sa a fost în 2019, din cauza pandemiei Covid, startul Kona a putut fi luat doar în 2022.

”În 2013 am început să practic triatlonul. Prima dată am participat la H3RO Mamaia, la triatlon pe distanța olimpică, dar planul meu era să particip XMan Oradea pe distanța de Ironman, în 2014. Mă antrenam pentru cursa aceasta.”

Pe vremea aceea, Andrei se antrena singur, după un program simplu, așa cum făceau mulți dintre triatloniști. Având în vedere că triatlonul era un sport nou în România, multe nu se știau.

”Când aveam timp mergeam la antrenamente, dar aveam o oarecare structură în aceste antrenamente și îmi alocam timp pentru asta.

După prima mea participare la XMan Oradea, pe distanța Ironman, știam că vreau să mă calific la Campionatul Mondial. Pentru asta am luat legătura cu Flabio. Pe vremea aceea cred că era singurul antrenor de triatlon din România și ne-am întâlnit să discutăm.”

În 2018, după 3 ani de muncă și antrenamente serioase, cu un antrenor care i-a pus eficiență în efort, Andrei se pregătea să ia startul la Ironman Austria, unde spera la prima sa calificare.

”Deși câștigasem două titluri naționale pe distanța Ironman în 2016 și 2017, lucrurile nu au mers chiar așa de bine la cursa din 2018, încât să mă calific, competiția și atleții din Germania și Austria fiind printre cei mai buni.

Am reușit să ocup un onorabil loc 12 la categoria de vârstă, categoria de vârstă 30-34 fiind una extrem de competitivă.”

La numai 4 săptămâni distanță, dorința de calificare era încă prezentă pentru Andrei Dudu, așa că Ironman Tallin l-a găsit la linia de start, o cursă la prima ediție. Dupa o probă de înot într-o apă de 14 grade și ploaie torențială la proba de bicicletă și la alergare, Andrei a stabilit un nou record național pe distanța de Ironman (la vremea aceea) și a terminat cursa în 9:02:45 și a obținut prima calificare la Ironman Kona.

Kona 2022

 ”În spatele acestei calificări sunt multe ore de muncă, mă trezeam dimineața pentru a merge la bazin, apoi fugeam către birou, în pauza de prânz aveam timp de un antrenament scurt, seara îmi luam băiețelul de la școală și, în funcție de activitățile fiului meu, mai făceam un antrenament. În weekend-uri antrenamentele lungi de 6-7h cumulau între 25-30 de ore de antrenament efectiv, fără să pun la socoteală timpul de deplasare, dar pentru mine a meritat tot acest efort. Am avut sanșa ca familia să mă susțină pe tot acest parcurs.”

În 2019, Ironman Malaysia i-a adus cea de-a doua calificare la Ironman Kona, după ce a încheiat cursa pe podium, la categoria de vârstă. A urmart pandemia și de abia în acest an s-a putut fructifica această calificare obținută cu 3 ani în urmă.

”În 2018 am avut cea mai frumoasă experiență la Kona când s-au sărbătorit și 40 de ani de la primul start pentru această competiție. În acel an am fost doi băieți calificați – Mihai Vigariu și cu mine și am reușit să terminăm cursa împreună purtând steagul României, obținând și cel mai bun timp al unui atlet român pe circuitul de la Kona.”

Laurențiu Grigore este stabilit în US din 2007, chiar în Hawaii pe Big Island, împreună cu soția sa Sharon și fetița lor, Gemma. Big Island este locul copilăriei soției sale, dar locul l-a cucerit și pe Laurențiu.

Născut în București în 1978, locul său de joacă a fost stadionul Dinamo București. Triatlonul nu era un sport pe vreme aceea, dar sportul a fost mereu un pas din viața sa. Pe perioada liceului, Laurențiu a jucat basket pentru echipa liceului Ion Luca Caragiale.

”În 2016, la sugestia unor colegi de muncă, m-am înscris la un triatlon cu tradiție în Hawaii numit Lava Man. Am împrumutat o bicicletă de la un coleg și am învățat să înot în Oceanul Pacific. Antrenamentele au mers foarte bine, pentru că în același an am terminat 70.3 Honu Hawaii și 140.6 Ironman Vineman.”

Antrenamentele și-au făcut loc în viața lui Laurențiu, așa cum se întâmplă de fiecare dată. O dată pornit, cine mai poate fi oprit?

”Am continuat să mă antrenea 5 -6 zile pe săptămână, reușind să îmbunătățesc timpii în toate disciplinile, participând la multiple maratoane, triatloane și curse Ironman. În 2021 am concurat la 70.3 Honu Hawaii, unde m-am calificat pentru 2022 Ironman World Championship în Hawaii pe Big Island cu un timp de 5h 40 min.

Când am aflat că m-am calificat am fost foarte bucuros și motivat dar, în același timp, terifiat de ce urmează. Șase luni de antrenamente intense, 6 zile pe săptămână, cu multe momente grele.”

Kona 2022

Participarea la Ironman Kona în 2022, alături de cei mai buni atleți din lume, dar și din România, a fost și este un vis realizat pentru Laurențiu, la fel ca pentru toți ceilalți concurenți.

”Experiența din Hawaii este unică și greu de explicat, una dintre cele mai frumoase și plină de istorie sportivă și tradiție. Un triatlon considerat foarte greu din cauza condițiilor cu temperaturi ridicate și vânt puternic dar și unul dintre cele mai frumoase locuri din lume.

Desigur, această aventură nu a fost posibilă fără ajutorul familiei mele. Aș vrea să le mulțumesc soției mele și fiicei mele pentru răbdarea pe care au avut-o cu mine și antrenorul meu Jesse este omul meu de bază.

Sunt onorat și bucuros că am avut ocazia să întâlnesc și să devin prieteni cu sportivii din România. Sfatul meu este “Dream Big , Anything is Possible“.

Marian Pletea și-a ales o cursă de calificare ca-n povești. Povestea începe în Porth Elizabeth din Africa de Sud, când o furtună teribilă din dimineața concursului a lăsat oceanul plin de valuri, umflat și furios pentru proba de înot. Ploaia rece și vântul puternic nu au făcut probele mai ușoare, ci doar au atins niște limite pe care le pot trece doar cei mai puternici.

Marian nu a renunțat la cursă, deși a înghețat în trisuit până să ajungă la bicicletă și s-au întâmplat toate peripețiile negative din această poveste. Și, evident, dorința de cursă vine după 14 ani de triatlon, ani în care Marian nu a renunțat niciodată, indiferent de cât de grea a fost cursa sau ce greșeli au fost făcute.

Gândul calificării era un bonus pentru această cursă.

”Am început pedalarea pentru cei 180 de kilometri la 16 grade sfâșiat de vânt, dar am terminat cursa după un timp de 5:49:05 și un drum prost asfaltat, pe 31 de grade Celsius năucitoare, fără nicio pală de adiere. Maratonul a mai însemnat 4:04 ore, geluri cu cofeină, crampe la ambele gambe, dar mulțumirea că nu am mers nicio secundă, am alergat, am anihilat partea aceea din mine care îmi spunea „ia-o încet” și am dat crezare încurajărilor celor doi oameni care mi-au stat alături în atingerea țelului oricărui triatlonist, calificarea la Kona, respectiv antrenorului meu, Mihai Vigariu și soția mea.”.

Kona 2022

Nu multă lume știe, dar Marian a vrut să renunțe la participarea la Kona. Vă spunem, calificarea este mai important, cursa de calificare este mai grea decât orice Campionat Mondial Ironman Kona, pentru că acolo încă nu sunt români care își doresc să câștige. Ar fi mult prea dificil. Dar cursa de calificare este obiectivul principal.

Pentru că trebuia să fie un cerc complet, Marian a ajuns la Kona, cu cei mai buni sportive din lume, o încercare a tăriei de caracter, pentru că participarea la Kona presupune o cursă în condiții climatice extreme.

”Mi-a plăcut cursa până la Kona, cu toate concursurile și toți anii de antrenamente și strategii și speranțe și îmbunătățire personală, maim ult decât Ironman Kona, în sine. Am rămas cu bucuria încercării și a eliberării energiei acumulate pentru cele trei probe de concurs. Am găsit o gașcă de atleți suficient de determinați sau nebuni, cum vreți, să străbată lumea, ca să se trezească cu noaptea în cap și să se ia la „trântă” întâi cu ei, apoi cu alții. E acea cadență a bicicletei când ești tu, cu capul între umeri, gata să urci, să cobori, să pedalezi, să străbați 180 de kilometri de concurs, cu fiecare fibră musculară conștientă de miile de kilometri de antrenament. E acea eliberare a mișcării în alergare, e fiecare pereche de ochi care te privește, fiecare pereche de brațe care te aplaudă și fiecare trâmbiță care își strigă împreună cu inima ta bucuria întrecerii a omului cu om și a omului cu sine. E trecerea liniei de finiș, adevăratul obiectiv al triatlonistului, e împărtășirea impresiilor cu tovarășii, cu prietenii, cu familia. E un microb cu care te obișbuiești, cu care intri în simbioză și fără de care ești mai sărac, mai împuținat, mai puțin tu însuți. E dincolo de Kona, e doar triatlon.”

Stelian Larga este unul dintre cei care merită toată aprecierea noastră, prin faptul că el s-a calificat la Ironman Kona și este dovada că, uneori, poți și singur.

Dacă ești disciplinat și poți să lupți singur pentru un obiectiv atât de măreț, meriți să fii printre cei mai buni.

Din păcate, o situație neplăcută, personală, nu l-a lăsat să plece din țară, pentru a simți atmosfera Kona, dar nimic nu este mai important decât familia, până la urmă.

Cursa sa de calificare a fost Ironman Kazahkstan, unde a reușit să urce pe podium la categoria sa de vârstă 45-49, cu un timp 10h44min, chiar în acest an, în August.

”Cursa aceasta a fost specială prin faptul că am reușit să mă calific chiar la primul meu full Ironman, deși nu știam ce îmi rezervă acest timp îndelungat de efort. Mi-am programat singur atât antrementele, cât și alimentația pe parcursul celor 4 luni de antrenamente. Chiar și antrenamentele le-am efectuat 99% singur, așadar ținând cont de faptul că triatlonul este un sport individual, cred că m-a ajutat să fiu doar eu, să mă cunosc mai bine decât ar putea oricine și să știu care este limita mea.”

Kona 2022

Pentru că apreciem eforturile tuturor sportivilor români, în 17 Decembrie 2022 îi vom premia pe toți cei care s-au calificat sau au participat la Ironman Kona, Hawaii.

Pentru un plus de motivație pentru sezonul următor, pentru o posibilă calificare la Ironman Kona și nu numai, vă lăsăm un documentar despre ce înseamnă triatlonul, o cursă de Ironman și care este, de fapt, miza Ironman Kona.

Le recunoaștem meritele, munca și antrenamentele pe care le-au pus la bătaie pentru calificarea la Ironman Kona.

Mai multe detalii despre Gala Triatlonului din România găsești aici triatlonromania.ro/gala-2022

Loading...